ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ελευθέρα Πάλη στην Αχαΐα

Η πάλη, από τα αρχαία χρόνια, υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά αγωνίσματα και η παλαιστική άθληση, ως εξαιρετικό παιδαγωγικό μέσο, κατείχε κεντρική θέση στην εκπαίδευση. Το άθλημα της πάλης είναι προσιτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης, καθώς γυμνάζει το σώμα, ενώ παράλληλα ενισχύει την πνευματική συγκέντρωση.

Η σύγχρονη ιστορία της πάλης στην Αχαΐα ξεκίνησε το 2001, όταν διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης στο Στάδιο Δ. Τοφάλου. Με τη συμβολή του τότε αντιπροέδρου της ΕΛ.Ο.Π., κ. Διονύση Γιακουμέλου, η πόλη μας φιλοξένησε στην συνέχεια και μέχρι το 2004 τη μετέπειτα χρυσή ολυμπιονίκη Irini Merleni και τον Ουκρανό προπονητή Γιάννη Ταμπουνίδη, οι οποίοι μεταβίβασαν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στο άθλημα της ελευθέρας πάλης στους μετέπειτα προπονητές, Γιώργο Ραλλή (παλιός αθλητής του αείμνηστου Γιάννη Μανή) και Ζαφείρη Ρέλλο. Οι δυο τους, αφού απέκτησαν το δίπλωμα προπονητή πάλης το 2007 από τη σχολή προπονητών της ΓΓΑ, άρχισαν με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια να προπονούν νέους αθλητές και αθλήτριες, με την υποστήριξη των βετεράνων αθλητών Αλέξανδρου Μακρυγιάννη και Σπήλιου Δαφαράνου. Η εμπειρία τους συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νέων αθλητών, μέσω των Αθλητικών Συλλόγων Α.Σ. Πολυνίκη και Γ.Κ. Ολύμπια Club.

Όπως συνέβη σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, η πανδημία επηρέασε αρνητικά το άθλημα, με αποτέλεσμα να κλείσει ο ένας από τους δύο συλλόγους και να αποσυρθούν πολλοί από τους αθλητές της αγωνιστικής ομάδας. Επιπλέον ο κ. Ραλλής, ένας από τους δύο προπονητές και στυλοβάτης του αθλήματος, αναγκάστηκε να αποσυρθεί για επαγγελματικούς λόγους.

Στη συνέχεια, και για μια τριετία, η πάλη στην Αχαΐα διατηρήθηκε χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Ρέλλου και ορισμένων από τους νεαρούς διακεκριμένους αθλητές, όπως οι Ιάσων Παπαθανασόπουλος, Ορέστης Παπαθανασόπουλος και Γιώργος Κάραλης, που κράτησαν ζωντανές τις προπονήσεις και τη δραστηριότητα της αίθουσας του Σταδίου.

Στην Αχαΐα, η πάλη αριθμεί πλέον πάνω από 200 αθλητές διαφόρων ηλικιών και επιπέδων, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με το άθλημα για σκοπούς εκγύμνασης ή αυτοάμυνας. Από το 2001 έως σήμερα, πολλοί αθλητές έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες τους οποίους και θα θέλαμε να αναφέρουμε αλφαβητικά: Αντωνοπούλου Παναγιώτα, Γιάγκος Ηλίας, Καγκελάρης Άγγελος, Κάραλης Γιώργος, Λάζος Κωνσταντίνος, Μπάρλα Μαρία, Νάνο Αλέξανδρος, Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαθανασόπουλος Ιάσονας Παπαθανασόπουλος Ορέστης, Πούλος Διονύσης και Σίψα Άννα Μαρία.

Σήμερα, αρχίζει πλέον μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης του αθλήματος στην ανακαινισμένη αίθουσα πάλης του Σταδίου από τον προπονητή της ΓΓΑ, Κώστα Λάζο. Με τη βοήθεια του Ζαφείρη Ρέλλου και των παλαιότερων αθλητών, σκοπός είναι να αναζωογονηθεί η πάλη και να επαναληφθούν οι διακρίσεις που είχε η Αχαΐα πριν από την πανδημία.

Οι προπονήσεις στο άθλημα της ελευθέρας διεξάγονται, είτε στην αίθουσα πάλης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου (προπονητής Κ. Λάζος), είτε στην αίθουσα πάλης του Γυμναστηρίου Ολύμπια Club στα Βραχνέικα Αχαΐας (προπονητής Ζ. Ρέλλος).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου